keskiviikko 16. tammikuuta 2008

59. Ruokakaupassa

Juttelin eilen muutaman sanan Annan kanssa mesessä täkäläisestä ruuasta tai siitä miten suomalaisen perusruuan tekeminen täällä onnistuu. Siitä tuli mieleeni kertoa vähän eroista. :)

Maito: Maito on täällä samanlaisissa muovikanistereissa kuin mehutiiviste Suomessa. Maitoa ostetaan 2 tai 4 litraa kerrallaan ja se säilyy täällä (pakkausmerkintöjen mukaan) pitempään kuin Suomessa.

Kananmunat: Aina rikki. Tarkista kaupassa.

Jauheliha: Joko samanlaisessa pakkauksessa kuin Suomessa tai sitten sellaisessa koiranmakkarapotkon näkösessä paketissa.

Muu liha/kana: Ei valmiiksi marinoituja. Ei myöskään mitään valmiiksi maustettuja kanasuikaleita tms. Lihasta en ikinä ymmärrä mitään, kun ne nimetään sen mukaan mistä kohtaa eläintä ne on otettu.

Nakit: Osa on kuvottavan näkösiä ,epämääräisiä potkylöitä. Sitten löytyy myös sen näköisiä kuin Suomessa, mutta ei sellaisia kunnon B-luokan jauhonakkeja.

Hedelmät: Kalliita. Banaanit on halpoja ja omenat kohtuu hintaisia. Muut on niin kalliita ettei niitä ole varaa ostaa. Tietysti aina välillä joku kausituote on halvempi. Luulisi, että täällä on halpaa kun on lämmintä, mutta kun ei koskaan sada niin ei enää ookkaan yhtään halpaa...

Jugurtti: Suomalaisessa jugurtissa on yleensä joku 60 kcal, täkäläisessä joku 180 kcal. Danone Light jugurtit on ainoita mitä voi ostaa, mutta ne on kalliita. Tarjouksesta saa välillä kohtuu hintaan.

Limsa: Kauppojen omat merkit (kuten Lidl-limsa) on sikahalpoja; $0,69/2 litraa. "Parempia" merkkejä saa tarjouksesta halvalla.

Vesi: Osta pullovettä, juomavesi ei oo kauheen hyvää, kun siinä on niin paljon klooria.

Juusto: Sikakallista / hirveen pieniä paloja / älyttömän rasvasta. Suomessa saa jättijuuston, joka on muistaakseni 16% rasvaa, painaisko kilon(?) vissiin 6,90 euroissa?? Voi oikaista jos muistan väärin. Täällä maksan 5 dollaria juustopalasta, joka painaa 227 grammaa ja sitä sitten voi laittaa pikkupikku sipareen leivälle. Se tosin on täysin rasvatonta juustoa, mutta kaikki juusto on samanhintaista ja yleensä ne on älyttömän rasvaisia verrattuna Suomeen. Kevytjuustoja on tajuttoman vaikea löytää. (Santerin kommentti: Normaali juustot, joissa 30-50% rasvaa, ovat kohtuu hintaisia jätti paketteissa. Nämä rasvapommit ei meidän neidille kelpaa, joten ostetaan vähärasvaisia, jotka on älyttömän kalliita täällä. Itse en syö juustoja täällä, kun eivät ole mielestäni erikoisia)

Raejuusto: Ihan hirveetä. Hirveen rasvasta ja suolaista. Uskomatonta. Vaikka ottais kevyintä mitä kaupassa on. Pari kertaa ostettu, pari kertaa menny roskiin.

Floora tms.: Ei taida löytyä yhtä kevyitä versioita kuin Suomesta.

Leikkele: Hirveän suolaista. Joskus pakattu hassusti: muovilaatikko, jonka sisällä pussi, jossa leikkeleet on -saattaa olla myös jotain maustetta pussissa. Ostin eilen hyvää kanaleikkelettä, joka sellaisenaan menee, mutta kun tänään aamulla yritin syödä leivän päällä niin pahaa teki kun oli niin suolaista.

Leipä: Pahaa. Vaaleeta leipää tai "sekaleipää". Monesti hassunmakuista, vaikka näyttää kaupassa hyvältä. Älä erehdy ostamaan mitään Sourdough-leipää. Onnistuin löytämään näkkileipää Targetin terveysruokaosastolta vähän aikaa sitten. Joku ranskanleipä on syötävää.

Salaatti/vihannekset: Salaattia saa näppärästi valmiissa pusseissa silputtuna ja kohtuulliseen hintaan. Mutta eipä salaattia pahemmin tuu syötyä, kun esim. tomaatit on niin kalliita, ettei kellään voi olla varaa ostaa niitä. Nyt ne oli viimeeks kun kaupassa käytiin tarjouksessa. (Normaali hinta $7/kg)

Valmisruuat: Kaiken ruuan saa valmiina. Kaupoissa on myös paljon esim. hedelmälautasia, joissa hedelmät on valmiiksi kuorittuja ja pilkottuja ja kalliita.

Donitsit: Älyttömän halpoja Suomeen verrattuna. Ei kannata ostaa rupusesta paikasta, sillä jos rasvaa ei oo vaihdettu niin maistuu ihan hirveelle, jos haukkaa pelkkää pullaa eikä kuorrutetta. Muutamia kertoja on ostettu. En oo kauhee fani, kun huomasin, että kaikki ei vaihda täällä sitä rasvaa. Enkä sikskään kun niissä on sikana kaloreita.

Karkit: Ei niin hyviä kuin Suomessa. Valitettavasti se ei oo estäny syömästä niitä? Eikä oo menny kertaakaan roskiin. Irtokarkkeja ei saa kuin erikoiskaupoista, joita ei oo missään. Suklaa ei oo niin hyvää kuin Fazer. Mutta valitettavasti sitäkin syö paremman puutteessa. :)

Välipalat: Pikku sipsipusseja. Koulussa porukka painelee ympäriinsä näitten kanssa. Eikö ne luo pakkausselostetta??

Pakkausselosteet: Epäselviä. Ottaa aikansa ennenkuin oppii lukemaan nopeasti. Suomessa ilmoitetaan kalorit yleensä standardina 100 grammaa kohden esim. 60kcal/100g. Täällä kalorit ilmoitetaan per SERVICING SIZE (annoskoko) eli kun vilkaiset pakkausta katsot äkkiä, että kaloreita on esim. 100, lähempi tarkastelu ilmoittaa että annoksia pakkauksessa on 5 eli kaloreita onkin 500. Servicing size voi olla mikä tahansa eli eri valmistajat käyttävät samanlaisissa tuotteissa eri annoskokoja. Siellä sitten hyllyjen välissä kertotaulua harjoittelemaan. Lisäksi pakkauksissa ilmoitetaan paljonko yhdestä annoksesta ko. tuotetta saa hiilareita/proteiineja/rasvoja päivän tarvetta kohden. Päivän tarve on määritelty 2000 kcal. Koska kyseessä on standardi, se ei läheskään kaikille sovi. Miulle 2000kcal liikkumattomana päivänä on liikaa. Kaiken lisäksi, jos ei katso tarkkaan, että kyse on päivän kaloritarpeesta 2000 kcal dietillä niin voi lukea vahingossa, että tuotteessa on 10% rasvaa, kun siinä on 10% päivän tarpeesta.

No fat: korvattu sokerilla.

No sugar: korvattu rasvalla.

Light-tuote: Monta kertaa enemmän kaloreita kuin Suomen vastaavassa tuotteessa.

Ei kommentteja: